בתים משותפים וסכסוכי שכנים
בית משותף הוא מבנה של קבע שיש בו שתי דירות או יותר ורשום בפנקס הבתים המשותפים. בבתים משותפים אשר משמשים למגורים קיים רכוש משותף הכולל את כל חלקי הבית המשותף שאינם דירות, לרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, חדרי המדרגות, מעליות, מקלטים, מתקני הסקה או מים וכיו"ב המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות.
לכל דירה בבית משותף צמוד חלק בלתי מסוים מהרכוש המשותף, וכל דייר יכול לעשות בו שימוש רגיל וסביר, אך אף דייר לא יכול לנכס לעצמו חלקים מהרכוש המשותף ולעשות בהם שימוש לעצמו המונע מאחרים לעשות זאת.
סכסוכי שכנים נפוצים הינם ביחס להתקנת מעלית, או להשתלטות על שטחים משותפים, בניה שלא כדין על הרכוש המשותף, השתלטות או בניה על הגג של הבית המשותף, דיירים שלא משלמים דמי ועד בית, ניהול עסקים בבניין, סגירת מרפסות, בעלי חיים, תמ"א 38 ועוד.
אם התעורר סכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר זכויותיהם וחובותיהם לפי תקנון הבית או בעניין הנשיאה בהוצאות הרכוש המשותף יכריע בו המפקח הממונה על לשכת רישום המקרקעין שרשום בה. כך גם בסכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בקשר להתקנת דוד שמש, הינתקות ממערכת חימום מרכזית, התקנת מעלית ושימוש בה כמעלית שבת, התאמות לאדם עם מוגבלות, החלפת ספק גז והתקנת מתקני גז בבית המשותף.
כאשר התעורר סכסוך בבית משותף בדבר הסגת גבול מצד בעל דירה אחרת או לגבי הרכוש המשותף (תביעת פינוי או סילוק יד) רשאי התובע להביא את תביעתו, לפי בחירתו, בפני המפקח על רישום מקרקעין או בפני בית משפט שלום.
כשעולה שאלה מהותית בנושא בעלות במקרקעין הסמכות נתונה אך ורק לבית המשפט המחוזי. המפקח על רישום המקרקעין רשאי לדון בנושאי הבעלות רק בדרך אגב והחלטתו אינה סופית ונעשית רק לצורך ההכרעה האחרת שבפניו.
הזכאים לתבוע ב"סכסוך שכנים" הם בעל דירה, מחכיר או חוכר לדורות, מחזיק בדירה מטעם בעל הדירה, נציגות הבית המשותף והמתחזק.
למפקח על רישום מקרקעין ישנן כל הסמכויות שיש לשופט בית משפט שלום הדן בתביעה אזרחית. המפקח רשאי לסטות מדיני הראיות ומסדרי הדין הנוהגים בבתי המשפט אם היה משוכנע שהדבר יועיל לגילוי האמת ולעשיית הצדק, ואם עשה כן ירשום את הטעמים שהביאו אותו לכך. החלטות המפקח בסכסוך דינן לעניין אכיפה והוצאה לפועל ולעניין פקודת ביזיון בית משפט, כדין פסק דין של בית משפט שלום.