תביעות קטנות
תביעה קטנה הינה הליך אזרחי בבית המשפט בו ניתן להגיש תביעה עד לגובה של 34,600 ₪. תביעה קטנה עוסקת בעיקר בנושאים צרכניים או מתן שירותים. ניתן להגיש עד 5 תביעות קטנות בשנה.
הסמכות לדון בתביעה קטנה מסורה לבית המשפט לתביעות קטנות. גובה האגרה שיש לשלם בגין הגשת תביעה קטנה הינו 1% מגובה התביעה, אולם בכל מקרה לא תפחת מ-50 ₪.
כללי הדיון הינם קצרים ובלתי פורמליים, ובמרבית המקרים התובענה מתמצה בדיון אחד, ובמקרים רבים פסק הדין ניתן בסופו של הדיון.
ההליך בבית משפט לתביעות קטנות אינו מצריך ידע משפטי. בעלי הדין נדרשים רק להציג בפני בית המשפט את המסמכים והאסמכתאות התומכים בגרסתם. לכן, ככלל, בעלי דין אינם רשאים להיות מיוצגים על ידי עורכי דין בבית המשפט לתביעות קטנות.
לאחר שהתובע מגיש תביעתו, מזכירות בית המשפט שולחת לנתבע העתק של כתב התביעה וזימון לדיון בדואר רשום. על הנתבע להגיש כתב הגנה בתוך 30 ימים מיום קבלת כתב התביעה.
בית משפט לתביעות קטנות אינו כפוף לדיני הראיות, ולכן יכול לקבל ראיות שאינן קבילות בבתי משפט הרגילים.
על פסק דין של בית המשפט לתביעות קטנות ניתן לערער ברשות לבית המשפט המחוזי בתוך 15 ימים מיום מתן פסק-הדין.
מכיוון שמרבית האזרחים אינם מכירים את ההתנהלות בבית המשפט לתביעות קטנות, רצוי להיוועץ עם עו"ד טרם הגשת התביעה, על מנת לבחון את עילות התביעה וסיכוייה. מומלץ מאוד להיעזר בעו"ד לצורך ניסוח כתב התביעה ו/או כתב הגנה.