Print Friendly, PDF & Email

פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה עסק באישה אשר הותירה אחריה צוואה שנערכה בפני עדים, במסגרתה חילקה בחלקים שווים בין אחותה ושני אחייניה את רכושה, אשר כלל דירה וכספים בחשבון בנק.

חודשים ספורים לאחר כתיבת הצוואה, המנוחה משכה כ- 240,000 ₪ מחשבון הבנק שבבעלותה הבלעדית, ופתחה באותו יום חשבון בנק חדש נוסף, על-שמה ועל-שם אחותה, אליו העבירה את הסך של 240,000 ₪ אשר נמשך, כאמור, מחשבונה הפרטי של המנוחה. אחותה של המנוחה לא הפקידה כספים בחשבון. במועד פתיחת החשבון חתמו המנוחה ואחותה על מסמכי פתיחת חשבון עם הבנק ובהם סעיף "אריכות ימים".

המנוחה לא עדכנה את צוואתה לאחר פתיחת חשבון הבנק החדש, ולאחר מותה נפתח הליך משפטי בין אחות המנוחה לאחיינים על אופן חלוקת הכספים.

המחלוקת בין ילדי המנוחה ואחות המנוחה נסובה בשאלה האם הכספים אשר הוחזקו בחשבון הבנק על שם המנוחה ואחותה הם חלק מעיזבון המנוחה או שמא יש להוציאם מן העיזבון ולקבוע כי הם שייכים לאחות המנוחה בלבד.

האחות טענה כי בפתיחת חשבון הבנק החדש והמשותף המנוחה התכוונה להוציא את הסך של 240,000 ₪ מעיזבונה, ולתת סכום זה כמתנה לאחות.

האחות תמכה טענתה זו בעובדה שבעת פתיחת החשבון, המנוחה חתמה על מסמכי בנק הכוללים סעיף "אריכות ימים", לפיו במות אחד השותפים בחשבון הבנק, רשאי השותף הנוסף לעשות בכספים המוחזקים בו ככל העולה על רוחו.

בנוסף, האחות הביאה לעדות את פקידת הבנק שטיפלה בפתיחת החשבון החדש עבור המנוחה, אשר העידה כי המנוחה הביעה בפניה את רצונה שלאחר מותה, אחותה בלבד היא זו שתקבל את הסך של 240,000 ₪ שבחשבון הבנק.

מאידך, המנוחה אמרה לפקידת הבנק שהיא לא רוצה לתקן את צוואתה ולכתוב זאת במפורש.

בית המשפט קבע, כי המנוחה החליטה להעניק את הכספים שבחשבון המשותף לאחותה לאחר פטירתה. אולם, אדם יכול לצוות את אשר ייעשה ברכושו לאחר מותו במסגרת צוואה בלבד.

בענייננו, נוכח העובדה שהמנוחה ערכה צוואה ובחרה שלא לתקן את הוראותיה לאחר פתיחת חשבון הבנק המשותף, הרי שמדובר בהענקה לאחר פטירה שלא בדרך הקבועה בדין, דהיינו לא באמצעות צוואה, ולכן היא חסרת תוקף.

יתר על כן, בית המשפט העליון הכריע בעבר וקבע כי סעיף אריכות הימים אינו מהווה תחליף לצוואה, כלומר אינו יכול להעניק זכות ירושה לשותף אחד לגבי חלקו של השותף האחר בחשבון.

התוצאה היא שעל אף שהוכח כי המנוחה רצתה שאחותה היא זו שתקבל סך של 240,000 שקל מכספיה, ורק היתרה תחולק בין היורשים בחלקים שווים, בית המשפט קבע כי הכספים שהוחזקו בחשבון הבנק המשותף של המנוחה ואחותה לפני פטירת המנוחה שייכים לעיזבונה, וככל שאחות המנוחה משכה אותם או כל חלק מהם לאחר פטירת המנוחה, עליה להשיבם לקופת העיזבון ולחלוק אותם עם אחייניה.

תמש (ק"ג) 30162-12-16 פלוני נ' אלמונית (פורסם בנבו, 23.6.2019).